Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar Kurtuluş mahallesinde yer alan Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda yürütülen kazı alanında keşfedilen tarihi in-situ zemin mozaiğini yerinde inceledi.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar Kurtuluş mahallesinde yer alan Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda yürütülen kazı alanında keşfedilen tarihi in-situ zemin mozaiğini yerinde inceledi. Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak’ın da hazır bulunduğu incelemede konuşan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “Bu muhteşem eser, Fatsa’mızın derin ve zengin tarihini gözler önüne seriyor. Yaptığımız bu kapsamlı çalışmalar, Fatsa’mızın geçmişine ışık tutarken, aynı zamanda şehrimizin geleceğine de katkıda bulunacaktır.” dedi.
“ÇOK ÖNEMLİ BİR ESERLE KARŞILAŞTIK”
Yapılan inceleme sonrası ilk açıklamayı yapan Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, il genelinde 3 ayrı noktada kazı arkolojik araştırma kazı çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, “Bakanlığımızın müsaadeleriyle Müze Müdürlüğümüz başkanlığında ilimizde 3 ayrı noktada kazı çalışmaları devam ediyor. Onlardan bir tanesi bugün burada üzerinde bulunduğumuz Aziz Kostantin ve Helana Manastırı dediğimiz Manastırın çevresi etrafında başladı. Burada Selim Evcim hocamızın bilimsel danışmanlığında kazı 13 Mayıs 2023 tarihinde başladı. Mayıs ayından bu yana kazılar hem güneyden hem batıdan hem doğudan çalışmalar eş zamanlı devam ederken in-situ durumunda çok önemli bir eserle karşılaştık. Eser dönemine ait özellikle erken ve genç Bizans dönemine ait bir eser olması hasebiyle hem kendisi özgün hem de manastır içerisinde çıkması özgün bir eser. Dolayısıyla bizi heyecanlandırdı. Yine aynı alan içerisinde kazı çalışmalarımız devam edecek. Yine önümüzdeki çalışmalar esnasında önemli eserleri açığa çıkaracağız diye düşünüyorum. Manastırın en önemli özelliklerinden bir tanesi sekizgen şemasında olması. Burada yine lokasyon olarak hemen sahil devlet karayolunun paralelinde oluşu özellikle turist rotaları için önemli bir kültür varlığını gün yüzüne çıkardık. Burada yeni bir destinasyonu oluşturacağız. Bundan sonra çıkaracağımız eserler bundan sonra gün yüzüne çıkacak. Kültür varlıklarımız miraslarımız bütün dünya ile paylaşacağız diye düşünüyorum. Burada daha önce ilk yol çalışmaları esnasında Lahitin içerisinde kıymetli eşyalar gözyaşı şişesi ve takılar çıkmıştı onlar müzemizde. Onun dışında yine kazı çalışmalarında burada mozaik parçaları ve dönemine ait önemli cam parçalar çıktı. Şimdi bir manastır kazıyoruz, manastır da en önemli çıkacak beklentiler işte bu tür yapılar. Bu tür özel yapıları gün yüzüne çıkaracağız. Bundan sonraki süreçte bahçesinde önemli eserlerin çıkacağını özellikle sondaj çalışmalarımız olacak. Sondaj çalışmalarımız bize burada önümüzdeki dönemde neler çıkabileceğini hangi döneme ait olduğunu tarihlendirecek. Kalıcı kazılar heyecanla devam edecek, devam ettiği sürece de bize yeni ufuklar açacak diye düşünüyorum.” dedi.
“FATSA'NIN TARİHSEL GEÇMİŞİNİ ORTAYA ÇIKARACAK”
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise yaptığı açıklamada, “Kurtuluş mahallemizde 2021 yılında bir yol çalışmasında ortaya çıkarılan bir sanduka mezarla başladı bu hikaye. Bu sanduka mezarın etrafındaki kazıları kurtarma kazılarıyla birlikte Ordu Müze Müdürlüğümüzle devam ettirdiğimizde 2 dönemlik süren bu kazı çalışması içerisinde bir çok eser ortaya çıktı ve bu bölgenin aynı zamanda da bir tarihi zenginliklerini ortaya koymuş oldu. Bununla birlikte özellikle Kurtuluş mahallemizde bulunan Kilisenin olduğu alanda Ordu Müze Müdürlüğümüz Başkanlığında üniversitemiz sanat tarihi bölümüyle birlikte Fatsa Belediyesi olarak kazı çalışmalarını yoğunlaştırdık ve bugün de gördüğümüz gibi Aziz Kostantin Helena Manastırının zemininde bulunan mozaiklere ulaştık. Bu bölgenin tarihinin ortaya çıkması açısından çok önemli çok kıymetli veriler olduğuna inanıyorum. Bölgedeki kazı çalışmaları koordineli bir şekilde devam edecek. Kış ayında da devam edebilmesi için gerekli izinleri almaya çalışıyoruz ve önlemlerini de alıp buradaki kazı çalışmalarını devam ettirerek Fatsa'nın tarihinin gün yüzüne çıkması noktasında Fatsa'nın tarihinin hangi günlere dayandığını yönelik çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde devam ettireceğiz. Buradaki manastırda in-situ mozeyine ulaşmamız bizim aynı zamanda da tarihsel anlamda bir takım bulguların ortaya çıkmasına vesile oldu.” diye konuştu.
“TARİHSEL ÇALIŞMALARI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Fatsa'nın her geçen gün turizm açısından önemli bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Başkan Kibar, “Bununla birlikte eş güdümlü bir şekilde Fatsa'da Cıngırt kayalıklarında kazı çalışmaları Ordu Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde yine Müze Müdürlüğümüz kontrolünde başladı. Orada da kısa süre içerisinde ortaya çıkabilecek güzel sonuçların olduğuna inanıyorum. Bir tarafta Cıngırt kazıları diğer tarafta Kurtuluş kazıları, Haznederoğlu Konağı'nın kent müzesine dönüşmesine yönelik çalışmalar bugün itibariyle yine başladı. Yikop destekleriyle de yine bölgemizdeki bu tarihi kültürel değerlerimizi restore etmek, ortaya çıkarma noktasında özellikle kırsal mahallelerimizdeki eski camilerimizde bakım onarım restorasyon çalışmaları devam ediyor. Az önce de saydığım gibi Kurtuluş kazısı olsun Cıngırt kazısı olsun Bolaman Hazinedaroğlu Konağı olsun bununla birlikte yerel ve doğal güzelliklerimiz işte Fatsa Adası olsun, Gaga Gölü olsun bununla birlikte bölgemizde turizm destrasyonlarının çok önemli halkaları birer birer oluşmaya başladı. Birkaç yıl içerisinde bunun meyvelerini göreceğimizi buraya gelen yerli ve yabancı turistlerimizin Fatsa'mızda 3-5 gün zaman geçirebilecekleri bu destinasyon mekanlarını onlara da hazırlayacağımıza inanıyorum. Bu aynı zamanda Fatsa'nın tarihsel anlamdaki geçmişini ortaya koyacağı gibi doğal güzellikleriyle birlikte de Fatsa'nın turizm noktasındaki gelişmesini de çok büyük değerler çıkaracaktır. Ben bu kazı çalışmalarında başta Müze Müdürlüğümüz olmak üzere Kültür Müdürlüğümüze diğer taraftan üniversitemize kazı çalışmalarında emek veren tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bizim Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Cevat Erbil kazı çalışmalarının her birini başında durarak kendisi yürütmeye destek olmaya çalışıyor. Biz de Fatsa Belediyesi olarak şehrimizin bu tarihi zenginliklerinin gün yüzüne çıkması için sınırsız bir bütçe ayarladık. İnşallah hiçbir şekilde tasarruf tedbirlerine takılmadan buradaki tarihsel çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Fatsa Belediyesi Ödüllü Amatör Olta İle Balık Tutma Yarışması’nın bu yıl dördüncüsünü düzenleniyor. Yoğun ilgi gören ve geleneksel hale getirilen Fatsa Belediyesi Ödüllü Amatör Olta İle Balık Tutma Yarışması 27-28-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ödüllü 4. Balık Avı Yarışması başvuruları için son gün 26 Eylül.
Fatsa Belediyesi, ilçedeki yeşil alan ve parkları güzelleştirmek için kullandığı çiçek ve bitkileri kendi serasında üretiyor.
Fatsa Belediyesi Türkiye’nin çeşitli illerinden üniversiteyi kazanarak ilçeye gelen öğrencileri, barınacakları KYK yurtlarına yerleştirilmek üzere araçlarıyla götürüyor.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar Mevlid Kandili nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kibar mesajında şu cümlelere yer verdi.
Her yıl Eylül ayının üçüncü cumartesi günü dünyanın her yerinde Dünya Temizlik Günü olarak kutlanmaktadır. Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri de düzenlediği farkındalık etkinliğini Dolunay Çamlık Korusunda gerçekleştirdi.
Fatsa Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından, çalışanların kültürel ve sosyal ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Kitap Okuma Etkinliği düzenleniyor. Ay sonunda topluluk üyeleri belirli aralıklarla farklı mekanlarda bir araya gelerek okudukları kitaplar hakkında fikir alışverişinde bulunuyorlar.
Fatsa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, 2024-2025 Eğitim Öğretim Dönemi için konservatuvar kurs kayıtlarının başladığını duyurdu.
Bu yıl, müzik ve sanat eğitimi almak isteyenler için çeşitli seçenekler sunan Fatsa Belediyesi Konservatuvarı, Gitar, Keman, Bağlama, Tiyatro ve Resim kursları ile sanatseverlere kapılarını açıyor. Kurslara kayıt yaptırmak isteyenlerin, Fatsa Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde bulunan Belediye Konservatuvarı'na şahsen başvuru yapmaları gerektiği belirtildi.
Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Saygın Atinkaya 8 dönümlük alan üzerine yapımı devam eden Dolunay Ortaokulu’nun inşaat çalışmalarını inceledi.
2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle Fatsa Şehit Kerem Çalışkancı İlkokulunda bir program düzenlendi.
Program saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Fatsa Belediyesi tarafından şehrin sahiline inşa edilen deniz manzaralı Kitap Kafe, gençler tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor.
Deniz manzaralı terası ve modern iç mekânıyla dikkat çeken kafe, özellikle öğrenciler ve kitapseverler arasında buluşma noktası haline geldi.