Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü şehirde daha önceden gelişi güzel atık toplayan şahısları belge ile yetkilendirerek atıkların kurumsal bir yapıyla toplanmasını sağladı. Atık toplayan araçları da “Karışık Ambalaj Toplama Aracı” şeklinde isimlendiren müdürlük böylelikle kaçak ve gelişigüzel atık toplamanın da önüne geçmiş oldu.
“VATANDAŞIN ATIK TOPLAYANLARA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ”
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli 2019 yılında çıkan atık toplayıcıları genelgesiyle ilçede şu an 12 adet belgeli toplama ekibi bulunduğunu belirterek, “Atık toplayan ve bundan para kazananları belgelendirme yaparak daha kurumsal daha nitelikli bir yapı oluşturduk. Onlara mesleki olarak kalite de katarak topluma kazandırmış olduk ve sistemimize de dahil ettik. Önceden sokakta atık toplayıcılar daha değersiz görürken vatandaşlar bugün hem iş kıyafetleriyle hem toplanan araçların giydirme yapılmasıyla ve belgelendirmelerle birlikte hal ve hareketlerindeki davranış şekillerindeki değişimlere varana kadar çok daha kurumsal bir hale geldik. Bu anlamda çok yol kat ettik hem de onlara mesleki anlamda statü kazandırmış olduk. Bu kurumsal yapıdan ekiplerin kendileri de çok memnun. Ayrıca atık miktarını bu şekilde çok çok artırmış olduk.
“3.5 TON ATIKDAN 250 TON ATIK MİKTARINA ULAŞTIK”
Fatsa genelinde 5-6 yıl önce aylık 3.5 ton atık toplarken bugün 250 ton geri dönüşüm attığı topladıklarını ifade eden Derya Özcan Ateşli, “Buradan herkese sesleniyorum. Kesinlikle toplanan bu atıklar atık değil hepsi birer ham maddedir. Evlerimizde kaynakta ayırma yaparak daha kaliteli daha çok atık toplamaya özen gösterelim. Hem ekonomiyi katkı sağlayalım hem de en önemlisi geleceğimiz olan çocuklarımıza sağlıklı bir çevre bırakalım hem de iklim değişikliğinin etkilerini azaltmış olalım.” diye konuştu.
Atık toplayıcısı Zeki Çataltaş ise, “Geri dönüşüm işi yapıyoruz. Bu sayede yeşilliği doğayı ve denizleri koruyoruz. Topladığımız atıkları belediye yetkisi ile topluyoruz ve arıtmaya götürüyoruz ve daha sonra ayrıştırıldıktan sonra yeniden tekrar geleceğe kazandırılıyor.” dedi.
“HEDEFİMİZE ADIM ADIM İLERLİYORUZ”
Atık toplayacıların topladığı atıkları ayrıştıran Belediyenin anlaşmalı firması Hazırcı Geri Dönüşüm firması sahibi Sezer Hazırcı’da, “ 3 yıldır belediyemize hizmet vermekteyiz. Geri dönüşüm ambalajlarını toplamaya gayret ediyoruz. Bakanlık bize yüzde 150 ton atık da yüzde 35 gibi geri dönüşüm hedefi gösterdi. Biz de o rakamları yakalamaya çalışıyoruz. Şu an iyi gidiyor, yıllık tonajlarımız aylık tonajımız hepsini not alarak Excel tutarak gidiyoruz. Fatsa‘ya daha temiz bir çevre kazandırmak için insanları daha duyarlı bir hale getirmek için çalışıyoruz. Okullarda ve resmi kurumlarda seminerler yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Fatsa’da tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen mücadele, ilçe genelinde kararlılıkla devam ediyor. Kaymakamlık, Belediye, Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve mahalle muhtarlarının iş birliğiyle başlatılan çalışmalarda önemli bir mesafe kat edildi.
Fatsa Belediyesi şehrin estetik görünümünü bozan ve güvenlik riski oluşturan metruk binaların yıkım çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak, Sakarya Mahallesi Ziyapaşa Caddesi ve Kurtuluş Mahallesi Reşadiye Caddesi üzerinde bulunan iki metruk binanın yıkımı, ekiplerimizin koordineli çalışmalarıyla tamamlanmıştır.
Fatsa Belediyesi, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi. Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırlanan “Fatsa’nın Tarihi Eserleri Üzerine Bilimsel Çalışmalar” adlı kitap, Fatsa halkıyla buluştu.
Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kendi serasında gerçekleştirilen üretim çalışmaları kapsamında 134 bin bitki ve çiçeği kendi serasında yetiştirdi.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci dönemini tamamlayan tüm öğrencilere başarılı bir dönem geçirdikleri için tebriklerini iletti.
Fatsa Belediyesi, ilçeye kazandırdığı 52 çocuk oyun parkıyla hem çocuklara hem de ailelere keyifli ve güvenli bir yaşam alanı sundu.
Fatsa Belediyesi, ilçenin çeşitli mahallelerinde altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla hizmetlerini sürdürüyor. Belediye ekipleri, Sakarya Mahallesi’nden Şerefiye Mahallesi’ne kadar birçok noktada gerçekleştirdiği çalışmalarla Fatsa’yı daha modern ve ulaşılabilir bir şehir haline getirmek için gece gündüz demeden çalışmalarına devam ediyor.
Fatsa Belediyesi, mahallelerin altyapı ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Yukarıardıç Mahallesi Dağdibi mevkiinde yol reglaj çalışması gerçekleştirdi.
Yol reglaj çalışmalarıyla birlikte, mevcut yolların daha güvenli ve konforlu bir şekilde kullanılması hedefleniyor.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri hafta sonu boyunca gerçekleştirdiği yoğun çalışmalarla ilçenin pek çok noktasında temizlik ve çevre düzenleme faaliyetlerini başarıyla tamamladı.
Fatsa Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü 2024 yılında 6 büyük projeyi hayata geçirdi.
Fatsa Belediyesi Etüt Proje Müdürü Eren Can Aktaş, 2024 yılına ilişkin yaptığı açıklamada, Etüt Proje Müdürlüğü olarak toplamda 6 önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Şehrin çehresini değiştiren bu projeler, vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı hedeflerken, sosyal ve kültürel yaşamda da önemli bir katkı sağladı. İşte 2024 yılı boyunca tamamlanan projeler: