FATSA'DA TEKSTİL ATIKLARINA YENİ HAYAT: YILLIK 85 TON GERİ DÖNÜŞÜM

8 Ocak 2025
FATSA'DA TEKSTİL ATIKLARINA YENİ HAYAT: YILLIK 85 TON GERİ DÖNÜŞÜM

Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından organize edilen projede, atık tekstil ürünlerinin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla önemli bir çalışma yürütülüyor. Müdürlük, ilçe genelinde yerleştirdiği 106 tekstil kumbarası aracılığıyla aylık ortalama 7 ton tekstil atığı topluyor. Bir yıl içerisinde toplanan tekstil atığı miktarı ise 85 tona ulaştı.

DOLGU MALZEMESİ VE YARDIM AMAÇLI KULLANILIYOR
Toplanan tekstil atıkları, İstanbul’da bulunan WH İnternational Geri Dönüşüm Tesisi’ne gönderiliyor. Burada, giyilebilir durumda olanlar gelişmemiş ülkelere yardım amaçlı gönderilirken, kullanılmaz durumdaki tekstil atıkları ise yalıtım ve dolgu malzemesi olarak değerlendiriliyor.

"EĞİTİMLERİN FAYDASINI GÖRÜYORUZ"
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Belediye olarak mahallelerde ve okullarda verdiğimiz eğitimlerde sıfır atık, geri dönüşüm ve kaynakta ayrıştırma konularında bilinçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tekstil atıklarının da geri dönüşüm süreçlerindeki önemine dikkat çekiyoruz. Vatandaşlarımızdan evde kullanılmayacak durumda olan ya da artık işe yaramayan tekstil atıklarını kumbaralarımıza bırakmalarını istiyoruz. Bu atıklar geri dönüşüm tesislerinde işlenerek yalıtım malzemesi ya da araç koltukları için dolgu malzemesi olarak yeniden hayat buluyor.” dedi.
Fatsa Belediyesi’nin bu örnek çalışması, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlarken aynı zamanda sosyal yardımlaşmaya da imkan tanıyor. Proje, geri dönüşüm ve sıfır atık konularında farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Genel ile ilgili diğer haberler