Kurban Bayramı süresince kesilen hayvanların organlarının gelişi güzel atılmasının “hidatik kist” olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabileceği belirtildi.
BULAŞICI HASTALIK RİSKİ NEDENİYLE SAKATATLAR TOPRAĞA GÖMÜLÜP ÜZERİNE KİREÇ DÖKÜLMELİ
Hastalıklı organların açıkta bırakılmaması gerektiğini belirten Fatsa Belediyesi Çevre Mühendisi Erdem Yuva, “Mümkünse imha edilmesi veya toprağa gömülüp üzerine kireç dökülmesi gerekir.” dedi.
“KİSTLİ ORGANLAR HAYVANLARA VERİLMEMELİ”
Kurban Bayramı’nda hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi sakatatların kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiğini ifade eden Yuva, “Kistli organ ve sakatatların kedi ve köpeklere yem olarak verildiğinde hastalığın yayılarak kistleri yiyen köpeklere mikrop bulaşır ve bu hayvanlar da paraziti etrafa yayarak insanlara bulaştırabilir. Kesilen hayvanların sakatatlarının gelişi güzel çöpe atılması ‘hidatik kist’ olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabilir ve bu hastalık ölümlere kadar yol açabilir. Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların ciğerleri ve diğer organlarında kistlere rastlanması durumunda bu organlar kesinlikle kedi, köpek gibi hayvanlara verilmemelidir.” diye konuştu.
“İMHA EDİLMELİ VEYA GÖMÜLMELİ”
Hastalıklı organların açıkta bırakılmaması ve poşetlenip çöp bidonlarına atılmaması gerektiğini ifade eden Çevre Mühendisi Erdem Yuva, “Bunların mümkünse yakılarak imha edilmesi veya mutlaka koku sızdırmayacak şekilde derin bir çukur kazılarak toprağa gömülmesi, üzerine kireç dökülmesi gerekir. Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, “Echinococcus granulosus” adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlar, köpekler tarafından yenince parazit bağırsaklarda olgunlaşır. Parazitlerin belirli aralıklarla yumurtlayarak ana konakçı köpekler tarafından atılmasıyla enfeksiyon zinciri bir kısır döngüye dönüşür.” diye konuştu.
Fatsa’da Kahverengi Kokarca Zararlısı ile mücadele hız kesmeden devam ediyor. Fatsa Belediyesi tarafından mahalle muhtarlıklarına hibe edilen 120 adet ULV Cihazı ile (Ultra Low Wolume) kırsal mahallelerde evler, ahırlar, ambarlar ve serendiler Tarım Bakanlığı’ndan gönderilen ilaçlarla ilaçlanmaya başladı.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, istenmeyen kokuların oluşmaması için ilçe genelinde bulunan yeraltı ve yerüstü konteynerlerini düzenli olarak temizliyor.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erdem Yuva, ilçede haftanın 6 günü kurulan pazarların ardından oluşan çevre kirliliğine dikkat çekerek pazarcılara önemli bir çağrıda bulundu. Pazarcı esnafından pazar yerlerinin temiz tutulması konusunda daha duyarlı davranmalarını isteyen Yuva, çevremizi temiz tutmak, atıklarımıza sahip çıkmak tüm vatandaşların olduğunu gibi pazarcı esnafının da sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Fatsa Belediyesi, ilçede etkili olan kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirgemek için tüm ekipleriyle seferber oldu. Karla mücadele ekipleri 7/24 mesai esaslı ulaşımda aksamaya izin vermedi.
Ekiplerimiz, şehrin dört bir tarafında karla mücadelesini sürdürüyor. Dün gece yarısından itibaren ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sonrası Fatsa Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi koordineli olarak tüm ekipleriyle harekete geçti.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla ilçe merkezi ve kırsalda bulunan tüm okullara günün anısına yaş pasta sürprizi yaptı.
Fatsa Belediyesi’nden Yoğun Çalışma Mesaisi: Mahallelerde İyileştirme ve İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Fatsa Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında önemli sorunlardan biri olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. İlçedeki tüm mahalle muhtarlıklarına ULV (Ultra Low Volume) cihazlarının dağıtılmasının ardından, özellikle kışlak bölgelerde zararlıya karşı ilaçlama faaliyetleri hız kazandı.
Atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık miktarının azaltılması, kaynakları israf ederek kullanılmasını önlemek amacıyla çalışmalarını sürdüren Fatsa Belediyesi 12 Mobil Atık Getirme Merkezi olmak üzere 100 Adet Mavi Geri Dönüşüm Kumbarasını daha dağıtıma çıkardı.
Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, hava koşullarını da avantaja çevirerek şehir genelinde yürüttükleri çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Vatandaşların daha temiz, düzenli ve estetik bir çevrede yaşamaları adına büyük bir titizlikle hareket eden ekipler, birçok noktada eş zamanlı olarak peyzaj ve temizlik faaliyetleri gerçekleştiriyor.