Son bir yıldır bölgeyi etkileyen kahverengi kokarca zararlısına karşı kimyasal mücadelede hasat öncesi son uygulama yapılması gerekmektedir. Kahverengi kokarca, istilacı bir tür olup, bir dölde yaklaşık 200 yumurta bırakmaktadır.
Haziran 15 itibariyle yumurtadan nimf (yavru) çıkışları yoğun şekilde görülmekte olup, bu dönemde fındıkta "lekeli iç" zararına neden olmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan talimata göre hasat öncesi bekleme süresi (uygulama yapıldıktan sonra hasata kadar geçmesi gereken süre) kısa olan ilaçlar; rüzgârsız, sabah veya akşam saatlerinde, gerekli koruyucu tedbirler alınarak uygulanmalıdır.
“REKOLTEYİ OLUMSUZ ETKİLEMEMEK İÇİN FINDIK HASADINA YAKIN DÖNEMDE İLAÇLAMA YAPALIM”
Bu dönemde yapılacak kimyasal mücadele ile lekeli iç zararına karşı tedbir alınacak ve ileriki yıllarda zarar yapacak böcek popülasyonu da azaltılmış olacaktır diyen Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “Bahçelerde kokarcaların bıraktığı yumurtalardan çıkan nimfler hızla çoğalarak ürünlere ciddi zararlar vermektedir. Üreticilerimiz, rekolteyi olumsuz etkilememesi için fındık hasadına yakın dönemde bahçelerini ilaçlamaları gerekiyor. Zararlılarla mücadelede birlik ve beraberlik içinde hareket edip, tüm üreticilere bereketli ve sağlıklı bir hasat dönemi diliyorum.” dedi.
MAYIS AYI İTİBARİYLE 1.TAKSİT ÖDEMELERİ BAŞLAMIŞTIR
Fatsa’da ilk kez gerçekleşen ve Karadeniz bölgesinde tarım sektörüne yön veren önemli organizasyonlardan biri olan Karadeniz Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı, üç gün boyunca 144 bin kişiyi ağırladı. Bölge çiftçileri, üreticiler ve sektör temsilcileri fuara yoğun ilgi gösterdi.
Karadeniz Ordu Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı’nı başarıyla tamamlayan Fatsa, üç gün boyunca bölgesel tarımın ve üretimin merkezi haline geldi. Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede organizasyonun hem içerik hem de katılım açısından büyük bir başarıyla geçtiğini belirtti.
Fatsa’da ve Ordu genelinde bir ilk olma özelliği taşıyan Karadeniz Ordu Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı, görkemli bir açılış töreniyle ziyaretçilerine kapılarını açtı. Tarım sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren bu önemli organizasyonun açılışı; Ordu Valisi Sayın Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fatsa Kaymakamı Sayın Avni Kula, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Arslan Soydan, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Kemal Yılmaz, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ve çok sayıda protokol üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Fatsa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, ilçe genelinde yaşam kalitesini artırmak, ulaşımı kolaylaştırmak ve altyapıyı güçlendirmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şehrin farklı noktalarında eş zamanlı olarak yürütülen projelerle Fatsa, daha modern ve yaşanabilir bir ilçe kimliği kazanıyor.
Fatsa Belediyesi, kırsal mahallelerde yaşam kalitesini artırmak ve ulaşımı daha güvenli hale getirmek amacıyla yol genişletme, yol dolgu ve tahkimat ile kanal temizliği çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürüyor.
FATSA’DA MOBİL ATIK GETİRME MERKEZLERİ YAYGINLAŞIYOR
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, çevreye duyarlı projelerine hız kesmeden devam ediyor.
Sürdürülebilir bir gelecek ve daha temiz bir çevre hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, 6 gözlü mobil atık getirme merkezlerinin dağıtımı sürüyor.
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından bugüne kadar ilçenin farklı noktalarına 12 adet mobil atık getirme merkezi yerleştirilmiş olup, dağıtım çalışmaları artarak devam etmektedir. Vatandaşların geri dönüşüm konusunda daha bilinçli hareket etmelerini ve atıklarını kolaylıkla ayrıştırabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen bu merkezler; kâğıt, plastik, cam, metal, elektronik atıklar ve atık piller gibi kategorilerde atık toplama imkânı sunuyor.
Fatsa Belediyesi ile Türkiye Satranç Federasyonu iş birliğinde düzenlenen 4. Geleneksel Satranç Turnuvası, ödül töreniyle sona erdi.
Çevre il ve ilçelerden yoğun katılımın olduğu organizasyonda, 7 farklı ilden toplam 170 sporcu mücadele etti. Rekabetin ve dostluğun ön planda olduğu turnuva, sporun birleştirici gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Fatsa’nın simge yapılarından biri olan Haznedaroğlu Konağı, yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor. 18. yüzyılda Bolaman Kalesi’nin kalıntıları üzerine inşa edilen tarihi konak, Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen titiz bir çalışmayla aslına uygun olarak restore ediliyor.
Fatsa Belediyesi, vatandaşların sağlıklı ve sportif bir yaşam sürmeleri adına gerçekleştirdiği yatırımlarla Karadeniz Bölgesi’nde yüzme bilen en büyük ilçe olma unvanını taşıyor. Belediye bünyesinde hizmet veren Sosyal Tesislerdeki Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ile 2024 yılında hizmete açılan modern Dolunay Yüzme Havuzu’nda, bu yıl içerisinde toplam 7 bin vatandaşa yüzme kursları aracılığıyla eğitim verildi.