
Fatsa İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) ekipleri
Meme Kanseri Farkındalık Haftası nedeniyle kamu kurumlarından bilgilendirmelerde bulunuyor. Fatsa Belediyesi’nde İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü koordinesinde personellere yönelik eğitim veren KETEM ekipleri kanserde erken teşhisin, toplum sağlığı açısından ve hastaların tedavi maliyetlerini azaltmak, yaşam kalitelerini artırmak açısından büyük önem taşıdığını ifade ettiler.
“TARAMALAR BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOK ÖNEMLİDİR VE VATANDAŞLARIMIZIN BU TARAMALARI YAPTIRMASI GEREKMEKTEDİR”
KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) Uzman Dr. Ali Çoban etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada toplumda en sık görülen üç kanser türü olan meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri için taramalar yapıldığını belirterek, “Bu taramalar, İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı KETEM birimimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu kanserler toplumda sık görüldüğü için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis, toplum sağlığı açısından ve hastaların tedavi maliyetlerini azaltmak, yaşam kalitelerini artırmak ve sağ kalmalarını sağlamak açısından büyük önem taşır. Taramalar yapılmadığında erken teşhis imkanı kaybolur ve kanserler ileri evrede tespit edilir. İleri evrede tespit edilen kanserler, metastaz yapma eğiliminde olabiliyorlar. Özellikle meme kanseri lenf düğümlerine, kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanseri ise ileri evrede yakalandığında yaşam kalitesini düşürmekte ve ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle taramalar birinci basamakta çok önemlidir ve vatandaşlarımızın bu taramaları yaptırması gerekmektedir. Kanser, bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında ölümle sonuçlanan hastalıklar arasında ikinci sıradadır. Erken tarama ile hastaların yaşam kalitelerini artırabiliriz.” dedi.
“HASTALIĞIN BELİRTİ VERMESİNİ BEKLEDİĞİMİZDE GEÇ KALMIŞ OLABİLİYORUZ”
Ekipte bulunan ve 30 yıldır hemşire olarak çalıştığını ifade eden Gülsüm Kitaplı ise, “Bu hastalık benim hayatımda çok önemli, çünkü annemi ve kız kardeşimi bu hastalık yüzünden kaybettim. Onlar erken teşhis edilemedi. Hastalığın belirti vermesini beklediğimizde geç kalmış olabiliyoruz. Bu yüzden KETEM çok önemli. Belirti vermeden KETEM’e gidip mamografimizi çektirdiğimizde birçok şeyi erkenden yakalayabiliyoruz. Bu yüzden bu tür farkındalık günlerinde insanlara bu hastalığı tanıtmak benim için çok kıymetli. Bizler Fatsa halkını KETEM’e, mamografi çekimleri için bekliyoruz. 40 yaş üstü, 30 yaş üstü kadınlarımızı rahim ağzı kanseri taramaları için, 50 yaş üstü bireyleri ise bağırsak kanseri taramaları için bekliyoruz. Kanser çok ciddi bir hastalık, her sekiz kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Erken teşhisle bu hastalığın önüne geçebiliriz. Benim yaşadıklarımı başka insanlar yaşamasın istiyorum. Erken teşhisle hayata tutunabiliriz.” şeklinde konuştu.
"30 BİN HASTA ORGAN BAĞIŞI BEKLİYOR"
KETEM etkinliğinin yanı sıra Organ Bağışı Biriminden Derya Ergül'de organ bağışının önemi ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Türkiye'de yaklaşık 30 bin hastanın organ bağışı beklediğini ifade eden Ergül, "Yeterli bağış olmadığı için organ bağışı bekleyen hastalar hayatını kaybetmektedir. Eğitimlerdeki amaç bireylerin eğitim sonrası aile ortamında konuyla ilgili istişare yapıp birbirlerine fikirlerini öğrenme ve farkındalık oluşturmaktır. Çünkü bağış sayısını etkileyen en önemli etken aile onayıdır. Bu sebeple aile bireylerinin bilinçlenmesi ve birbirleriyle ilgili fikir sahibi olmaları çok önemlidir." dedi.

Fatsa’da gençlerin sportif ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, kısa süre içerisinde hizmete açılması planlanan Okçuluk Kamp Alanı ve 500 seyirci kapasiteli çim sahada ekip arkadaşlarıyla birlikte incelemelerde bulundu.

Fatsa’da sokak hayvanlarına yönelik önemli bir proje daha hayata geçiriliyor. Fatsa Belediyesi tarafından yapımına başlanan “Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı” çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ile Destek Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, şehrin en güzel mesire alanlarından biri olan Uzunkum Yaşam Alanı’nda kapsamlı güzelleştirme ve yaz hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.

Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, şehrin her noktasında yürüttükleri temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Özellikle vatandaşların yoğun olarak kullandığı mesire alanları ve kamelyalarda yapılan denetimlerde, çevre kirliliğine neden olan unsurlara dikkat çekildi.

Fatsa Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl yedincisi düzenlenen “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” konulu ödüllü resim yarışması sonuçlandı. Büyük ilgi gören yarışmada, öğrencilerin birbirinden renkli ve anlamlı eserleri jüri tarafından değerlendirilerek dereceye giren isimler belirlendi.

Dost Eli 2026 Projesi kapsamında Fatsa Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Dost Eli 2026 Projesi Fatsa Resepsiyonu” yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Gülyalı Belediye Başkanı Medet Sipahi, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, İlçe Başkanı Yasin Sarıçiçek, Gülyalı İlçe Başkanı Latif Aydoğdu, Bremen Galatasaray Taraftarlar Derneği Başkanı Hasan Küşneci, Almanya Ordu Tanıtım Elçisi Mehmet Şaşmaz, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve yurt dışından gelen davetliler katıldı.

Fatsa’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri, düzenlenen anlamlı bir gezi programıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

Fatsa Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, şehrin sahile en yakın mahallelerinden biri olan Sefaköy Mahallesi’nde beton yol çalışması başarıyla gerçekleştirildi. Yapılan çalışma ile mahalle sakinlerinin ulaşım konforu artırılırken, bölgenin çehresi de modern bir görünüme kavuştu.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, ilçeye değer katacak önemli bir yatırımın müjdesini kamuoyuyla paylaştı. Başkan Kibar, yapılan girişimler sonucunda Yenipazar, Güvercinlik ve Bolaman mahallelerine 2026 yılı içerisinde doğalgaz arzının sağlanacağını açıkladı.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar Özel Sanayi Sitesi’nin son yıllarda önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Üretim ve istihdamın merkezi konumundaki sanayi bölgesinde gerçekleştirilen yatırımlarla hem altyapı güçlendirildi hem de ulaşım daha konforlu hale getirildi.