Fatsa Belediyesi, ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında vatandaşlara çevre bilincini kazandırmak ve geri dönüşüme olan duyarlılığı arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
FATSA’DA SIFIR ATIK PROJESİNDE YENİ DÖNEM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Fatsa Belediyesi, vatandaşları geri dönüşüm sistemine entegre etmek için çalışma alanını genişletti.
İsrafın önlenmesi atıkların kontrol altına alınması ve atıkların geri dönüştürülmesi amacıyla sokaklara, toplum yaşam alanlarına ve sitelere geri dönüşüm kafesleri ve kumbaraları yerleştiren Fatsa Belediyesi, lisanslı firma aracılığıyla toplama ayırma tesisinde ambalaj atıklarını geri kazandırıyor.
“KAPASİTEMİZİ ARTTIRACAĞIZ”
Lisanslı geri dönüşüm firma sorumlusu Çevre Mühendisi İnanç Çakın, Fatsa Belediyesi’nden aldıkları yetki ve sorumlulukla yaklaşık bir yıldır ambalaj atıklarının toplanmasını ve ayrıştırmasını yaptıklarını ifade etti. Yılbaşından bugüne ulaştıkları 200 ton atık kapasitesini, yaza doğru 300 ton bandına çekmeyi hedeflediklerini belirten Çakın, Vatandaşların duyarlılığı ve geri dönüşüm kafeslerinin varlığı ile atık toplama kapasitesinin daha da artacağını söyledi.
“GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSİYORUZ”
Atık toplama ve değerlendirme çalışmasında yeni bir döneme girdiklerini ifade eden Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Çevre Mühendisi Erdem Yuva, “ Belediye olarak ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında atıkların geri kazanımı konusuna ağırlık vermiş durumdayız. Geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında, 250 olan ambalaj atıkları kafes sayısını bine çıkarıyoruz. Ambalaj atıklarının geri dönüşümünü önemsiyoruz. Lisanslı firmamız ile birlikte işbirliği yaparak ilçemizde topladığımız ambalaj atıklarının geri kazandırıyoruz. Geri dönüştürülebilen atıklar çöp değil, milli servettir. Elde edeceğimiz bu geliri, yine Fatsalı hemşehrilerimizin hizmetine kullanacağız. Vatandaşlarımızdan bize bu konuda yardımcı olmalarını bekliyoruz. Kağıt, karton, plastik ve metal gibi geri dönüşümü olan malzemeleri kafeslere koyarak ayrıştırmalarını talep ediyoruz” dedi.
“GERİ DÖNÜŞÜM VATANDAŞLIK GÖREVİDİR”
Vatandaşları geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Çevre Koruma Kontrol Müdürü Derya Ateşli, “ Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü ve Temizlik işleri Müdürlüğümüz ile birlikte, ilçemizde oluşan ambalaj atıkları, evsel atıklardan ayrı olarak kaynakta toplanmaktadır. Ekonomik değeri olan bu atıklar Lisanslı firmamızın buradaki TAT (Toplama Ayırma Tesisi )tesisinde malzeme cinsine göre manuel bir şekilde ayrıştırılıp, presleme (sıkıştırma )yapmak suretiyle geri dönüşüm tesisine gitmekte, hammadde olmak üzere tekrar ekonomiye kazandırılmaktadır. Amacımız israfın önlenmesi ve atıklarımızı tekrar ekonomiye kazandırmaktır. Geri dönüşümden Fatsa’mıza kamu adına ekonomik olarak büyük katkı sağlamış oluyoruz. Herkesi geri dönüşüme davet ediyor, bunun vatandaşlık görevi olduğunu hassasiyetle vurgulamak istiyoruz.” diye konuştu.
Fatsa’da Kahverengi Kokarca Zararlısı ile mücadele hız kesmeden devam ediyor. Fatsa Belediyesi tarafından mahalle muhtarlıklarına hibe edilen 120 adet ULV Cihazı ile (Ultra Low Wolume) kırsal mahallelerde evler, ahırlar, ambarlar ve serendiler Tarım Bakanlığı’ndan gönderilen ilaçlarla ilaçlanmaya başladı.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, istenmeyen kokuların oluşmaması için ilçe genelinde bulunan yeraltı ve yerüstü konteynerlerini düzenli olarak temizliyor.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erdem Yuva, ilçede haftanın 6 günü kurulan pazarların ardından oluşan çevre kirliliğine dikkat çekerek pazarcılara önemli bir çağrıda bulundu. Pazarcı esnafından pazar yerlerinin temiz tutulması konusunda daha duyarlı davranmalarını isteyen Yuva, çevremizi temiz tutmak, atıklarımıza sahip çıkmak tüm vatandaşların olduğunu gibi pazarcı esnafının da sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Fatsa Belediyesi, ilçede etkili olan kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirgemek için tüm ekipleriyle seferber oldu. Karla mücadele ekipleri 7/24 mesai esaslı ulaşımda aksamaya izin vermedi.
Ekiplerimiz, şehrin dört bir tarafında karla mücadelesini sürdürüyor. Dün gece yarısından itibaren ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sonrası Fatsa Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi koordineli olarak tüm ekipleriyle harekete geçti.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla ilçe merkezi ve kırsalda bulunan tüm okullara günün anısına yaş pasta sürprizi yaptı.
Fatsa Belediyesi’nden Yoğun Çalışma Mesaisi: Mahallelerde İyileştirme ve İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Fatsa Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında önemli sorunlardan biri olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. İlçedeki tüm mahalle muhtarlıklarına ULV (Ultra Low Volume) cihazlarının dağıtılmasının ardından, özellikle kışlak bölgelerde zararlıya karşı ilaçlama faaliyetleri hız kazandı.
Atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık miktarının azaltılması, kaynakları israf ederek kullanılmasını önlemek amacıyla çalışmalarını sürdüren Fatsa Belediyesi 12 Mobil Atık Getirme Merkezi olmak üzere 100 Adet Mavi Geri Dönüşüm Kumbarasını daha dağıtıma çıkardı.
Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, hava koşullarını da avantaja çevirerek şehir genelinde yürüttükleri çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Vatandaşların daha temiz, düzenli ve estetik bir çevrede yaşamaları adına büyük bir titizlikle hareket eden ekipler, birçok noktada eş zamanlı olarak peyzaj ve temizlik faaliyetleri gerçekleştiriyor.