
Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesinde yürütülen Konstantin ve Helena Manastırı kazı çalışmalarında 2025 yılı arazi sezonu tamamlandı.
Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve kazının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Seçkin Evcim, sezon değerlendirmesinde bu yılın hem keşifler hem de koruma uygulamaları açısından oldukça verimli geçtiğini söyledi.
Evcim, özellikle yapının uzun yıllardır kendi yıkıntısı altında kalan bölümlerinin temizlenmesinin önemli bir aşama olduğunu belirterek, “Yapının plan özelliklerini görmemizi engelleyen yoğun bir moloz tabakası vardı. Büyük boyutlu yıkıntı taşlarının temizliği zorlu bir çalışmaydı. İşçi arkadaşlarımızın özverili katkısıyla bu tabaka kaldırıldı ve mimari artık çok daha okunabilir bir hâle geldi” dedi.
MANASTIRIN GÜNEYİNDE GENİŞ SALON ORTAYA ÇIKTI
Kazılarda bu yıl, manastır kompleksine ait olduğu değerlendirilen yeni mekânların da tespit edildiğini belirten Evcim, “Yapının güney kısmında geniş bir salon ortaya çıkardık. Kazılar tamamlanmadığı için konuşmak erken olsa da burası manastırlarda bulunması beklenen ve ‘trepeza’ olarak adlandırılan geniş yemek salonu olabilir. Din adamlarının ritüel yemeklerini yedikleri bir alan olduğunu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
FARKLI YÜZYILLARA AİT KÜÇÜK BULUNTULAR
Kazı sezonunda çeşitli dönemlere ait küçük buluntular da gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular hem müze uzmanları hem de kazı ekibi tarafından bilimsel olarak incelenmeye devam ediyor. Ayrıca Ordu Müzesi restoratörleri tarafından mozaik ve duvar resimlerinde kısmî sağlamlaştırma çalışmaları gerçekleştirildi.
ANTİK POLEMONİON KENTİNDE YENİ SONDAJLAR PLANLANIYOR
Kazı alanının, antik Polemonion kenti üzerinde yer aldığını hatırlatan Evcim, okul ile manastır arasındaki geniş arazide daha önce tespit edilen buluntuların da bulunduğunu söyledi. Evcim, “Önümüzdeki yıl bu alanlarda bazı incelemeler ve sondaj çalışmaları planlıyoruz. Eğer beklediğimiz verileri elde edebilirsek ilerleyen yıllarda manastırın çevresinde farklı noktalarda da kazılar yapabiliriz” diye konuştu.
“ÖRNEK BİR BELEDİYECİLİK DESTEK MODELİ”
Çalışmaların yürütülmesinde birçok kurumun önemli katkısı bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Evcim, Kültür Bakanlığı, Müzeler Dairesi Başkanlığı ve Ordu Müzesi Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Ayrıca kazının protokol kapsamında resmi destekçisi olan Fatsa Belediyesi'nin katkılarına dikkat çekerek, “Maddi-manevi her konuda yanımızda olan Fatsa Belediyesi çok örnek bir belediyecilik sergiliyor. Tüm kurumlara ve çalışma arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Evcim, arazi sezonunun kapanmasıyla birlikte buluntuları değerlendirecekleri ofis çalışmalarına geçtiklerini, önlerindeki birkaç yıl boyunca daha detaylı ve katmanlı bir kazı sürecinin devam edeceğini belirtti.

Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçede haftanın altı günü kurulan semt pazarlarının ardından kapsamlı temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Özellikle Kapalı Pazar Yeri’nde esnafların gün sonunda tezgâhlarını toplamasının ardından geride kalan atıklar, ekiplerin titiz çalışmasıyla kısa sürede temizlenerek alan yeniden kullanıma hazır hale getiriliyor.

Fatsa Belediyesi tarafından Çerkezler Sanat Sokağı’nda düzenlenen Seramik Boyama Workshopu, her yaştan vatandaşın yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte katılımcılar, seramikleri kendi hayal güçleriyle boyayarak hem eğlenceli vakit geçirdi hem de el becerilerini ortaya koydu.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Altınordu ve Fatsa Kütüphanelerinin 2026 Yatırım Programı’na alınmasının ardından yaptığı açıklamada, bu gelişmenin Ordu’nun kültürel ve eğitim alanındaki geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

32 SPORCU, 6 İLDEN KATILIM, NEFES KESEN MÜCADELE
19. Karadeniz Offroad Kupası 1. Ayak Fatsa Yarışı, hafta sonu büyük bir heyecana sahne oldu. Fatsa Offroad Spor Kulübü’nün ev sahipliğinde, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen organizasyona biri kadın olmak üzere toplam 32 sporcu katıldı. Trabzon, Giresun, Rize, Samsun, Kayseri, Adana ve Ordu’dan gelen sporcular, zorlu parkurda dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele etti.


Fatsa Basket Spor Kulübü öncülüğünde, Fatsa Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen 3x3 Sokak Basketbolu Turnuvası, Cumhuriyet Meydanı’nda büyük bir coşku ve yoğun katılımla tüm hızıyla devam ediyor.

Fatsa Belediyesi, kırsal mahallelerde ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Son bir ay içerisinde ilçenin farklı mahallelerinde toplam 3.1 kilometrelik beton yol yapımı tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu.

Fatsa Belediyesi tarafından Geleneksel 13. Çınar Festivali kapsamında düzenlenen Plaj Voleybol Turnuvası başladı. Festival coşkusuna spor heyecanını da ekleyen organizasyon, birbirinden iddialı takımları plajda buluşturdu.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında Fatsa Belediyesi tarafından Yalıköy Mahallesi'nde düzenlenen konser programında Karadeniz müziğinin sevilen sanatçısı Ekin Uzunlar, binlerce hayranıyla buluştu. Alanı saatler öncesinden dolduran vatandaşlar, sanatçının seslendirdiği birbirinden sevilen eserlerle unutulmaz bir gece yaşadı.

Yalıköy Mahallesi’nde 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kapsamında düzenlenen etkinliklerin gündüz programı, birbirinden heyecanlı yarışmalara sahne oldu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği organizasyonda hem spor hem de eğlence bir araya gelirken, yarışmacılar dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele etti.