FATSA'DA 6 BİN SAMURAY ARISI DOĞAYA SALINDI

7 Haziran 2024
FATSA'DA 6 BİN SAMURAY ARISI DOĞAYA SALINDI

Kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında Fatsa ilçesine bağlı Meşebükü mahallesinde fındık bahçesine Samuray Arısı salımı gerçekleşti. 

 İlçede Kahverengi Kokarca'dan en fazla zarar gören mahallelerden biri olan Meşebükü mahallesinde Süha Topaloğlu isimli üreticinin bahçesinde Ordu Valisi Muammer Erol, Milletvekilleri İbrahim Ufuk Kaynak, Naci Şanlıtürk, Kaymakam Avni Kula, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Çamaş Belediye Başkanı Leyla Çıtır, Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Betül Bayraklı ve muhtarların katılımlarıyla gerçekleşen Samuray Arısı salımı yapıldı.

“KIŞLAKLARDA YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA ÇOK BAŞARILI OLDUĞUMUZU GÖRDÜK”

 Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşının yapılmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu yaptı. Başkan Gürsu konuşmasında, “Kahverengi Kokarca ile ilgili geçen yıldan beri kışlaklarda yaptığımız çalışmalarda çok başarılı olduğumuzu gördük. Geçen yıl gördüğümüz zararları bu yıl görmeyeceğimizi düşünüyoruz bu çalışmaların yapılmasını da emeği geçen başta Karadeniz Araştırma Enstitüsü, İl ve ilçe Tarım Müdürlüklerimiz, Kaymakamlığımıza ve Belediye Başkanlığımıza teşekkür ederiz.” dedi. 

“SAMURAY ARASI İLE BİRLİKTE POPÜLASYONUN DAHA DA AZALACAĞINA İNANIYORUM”

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar yaptığı konuşmada, “Kahverengi kokarca ile ilgili gerek yerel düzeyde gerekse de bakanlık seviyesinde ki kurumlarımızın yapmış olduğu çalışmalarımıza bugün iyi bir noktaya geldiğimize inanıyorum. Bundan önce de birçok hastalıkla ilgili mücadele yapıldı ve başarıya ulaşıldı bugünkü gelmiş olduğumuz noktada popülasyonun azalmasında çok büyük katkısı olduğuna inanıyorum geldiğimiz noktada çok büyük bir popülasyon azalması var. İnşallah Samuray arası ile birlikte popülasyonun daha da azalacağına inanıyorum.” dedi. 

“EN ÖNEMLİSİ KIŞLAKLARDA İLAÇLI MÜCADELE”

Ordu İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz 2017 yılından beri kahve rengi mi kokarca ile ilgili mücadelede ettiklerini söyleyerek en fazla zararı 2023 yılı mahsulünde gördük.  Son bir yıldı valiliğimiz nezdinde aldığımız kararları mücadelede uygulamaya çalışıyoruz. Konuyla ilgili eğitimler veriyoruz sosyal medyadan duyurular yapıyoruz televizyonlarda canlı yayınlarda mücadeleyi anlatıyoruz ve her şeyden önemlisi kışlaklarda ilaçlı mücadele çalışması yaptık dedi

“BİZE DÜŞEN GÖREV ÖNCE DOĞAYI KİRLETMEMEK”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan programda yaptığı konuşmada, “Biz bir yıldır Sayın Valimizin liderliğinde bütün kurumlar olarak bunu bir savaş olarak değerlendirip o şekilde bakıyoruz çünkü artık doğa eski doğa değil. Kirlettiğimiz çevre ucube olarak bize geri dönüyor. Bundan sonra bu kokarcalar bitmeyecek. Kirlettiğimiz dünyada bu ve benzeri böcek türlerine rastlayacağız o yüzden insan olarak bize düşen görev önce doğayı kirletmemek.” diye konuştu. 

“KOKARCAYLA İLGİLİ ENTEGRE MÜCADELE YAPILMASI LAZIM”

Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram ise, “Kahverengi kokarcanın mücadelesinde entegre mücadele yapılması lazım. Sadece biyolojik mücadele tek başına kısa vadede etkili olması mümkün değil ancak çevre dostu tamamlayıcı faydalı güzel bir metot burada hem mekanik hem fiziksel hem biyolojik biyoteknik hem de kimyasal mücadeleyi aşamalı bir şekilde mücadele ederek kahverengi kokarcayla mücadeleyi gerçekleştirmiş olacağız. Bugün de bu kapsamda samuray arası dediğimiz salımı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” diye konuştu. 

“BİYOLOJİK MÜCADELE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERDİK”

  Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Betül Bayraklı’da yaptığı konuşmada, “Biz 2017 yılında ülkemize giren bu kahverengi kokarca ile giriş yaptığı yıldan itibaren hem popülasyon takiplerini yapıp hem de mücadele yöntem çalışmalar yürütüyoruz ve son yıllarda da biyolojik mücadele ile ilgili çalışmalara ağırlık verdik.  2021 yılında bir laboratuvar kurduk biyolojik mücadele ile ilgili olarak 2023 yılında da üretim faaliyetlerine başladık bu yıl da yine yaklaşık 150.000 üretim gerçekleştirdik ve bunları salımlarını şu anda gerçekleştiriyoruz. Ordu ilimiz için de yaklaşık 22 bin civarında salım işlemlerimizi gerçekleştirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

“MÜCADELELERİN SONUCUNDA NE KADAR BAŞARI SAĞLADIK GÖRECEĞİZ”

MHP Ordu milletvekili Naci Şanlıtürk kahverengi kokarca ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bilgi verdiğini ifade ederek, “Bölge insanı olarak geçen sene biraz farkındalık oluştu. Ben özellikle tarım bakanlığımıza teşekkür ediyorum biz orada olarak kahverengi kokarca ile mücadele konusunda bayağı bir yol aldık bu işin koordinesinde Sayın valimiz önemli bir aktör oldu bizim burada hep derler ya vurdu vurdu en son vuruldu yazın dediği gibi en son bakacağız burada bu seneki üründe Bu yapmış olduğumuz mücadelelerin sonucunda ne kadar başarı sağladık ürünün sonunda bakacağız.” şeklinde konuştu. 

 “EN DOĞRU MÜCADELE SAMURAY ARISI SALIMI”

AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak’da programda yaptığı konuşmada, “Böceklerle ilgili yapmış olduğumuz çalışmaların en doğrusu bugünkü yapılan Samuray Arısı salımı çalışması yani bir zararlıyı diğer bir zararlı ile pasifize etme yolu bana göre en mantıklı yollardan bir tanesi. Tabii bunda çok dikkatli olmak lazım. Bunun kötü örnekleri de var dünyada. Bir mecliste bu konuyla ilgili çalışmaları masaya yatırdık.” dedi. 

  Yapılan konuşmaların ardından 6 bin Samuray Arısı fındık bahçesinde doğaya salındı.

Genel ile ilgili diğer haberler