“BU YIL SIFIR ATIK GETİRME MERKEZİ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Son iki yılda sıfır atık konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, 2023 yılında toplanan tüm atıkların miktarını artırmayı, sıfır atık getirme projelerini tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
“SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİMİZİ KURDUK”
Tüm dünya ülkelerinin ortak çevre problemi olan küresel ısınma kaynaklı yaşanılan iklim değişikliğine karşı şehirde etkin ve hızlı mücadele edebilmek adına abiyotik denilen insan kaynaklı olan atıkların geri dönüştürülmesi adına çalışmalarının devam ettiğini belirten İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, “Bunlar geri dönüştürülebilir ambalaj atıkları(Kağıt, Plastik, Metal), bitkisel atık yağlar, elektronik atıklar, atık piller, ömrünü tamamlamış lastikler, tekstil atıkları, madeni atık yağlar gibi tüm bu atıkların sıfır atık yaklaşımı ile kaynağında ayrı toplanmasından bertarafına kadar geçen sürecin etkin yönetimi ve proje çalışmalarını yürütmekteyiz. Bu anlamda Müdürlük olarak 2021 ve 2022 yılları içerisinde şehrimizde yetkimiz dahilinde Sıfır Atık Yönetim Sistemimizi kurduk. 4 adet Mobil Atık Getirme Merkezi, 153 adet karışık ambalajı, atık kumbarası, 106 adet tekstil atık kumbarası ve 3 binin üzerinde iç mekan geri dönüşüm kumbaralarını halkımızın hizmetine sunmuş bulunmaktayız.” dedi.
“ATIK MİKTARINI 18 KAT CİVARINDA ARTIRDIK”
Geçmiş yıllara oranla son 2 yılda karışık ambalaj atıkları dediğimiz kağıt, cam, plastik, metal miktarını 18 kat civarında artırdıklarını ifade eden Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, “Bu miktarı aylık 6-7 tonlardan 150 tonlara kadar çıkardık. Böylece 1 buçuk milyon yıllık atık üzerinden tasarruf sağlamış durumdayız. Bir yıl içerisinde 25 ton bitkisel atık yağ atığı, 2 ton atık pil ve elektronik atık, 87 ton ömrünü tamamlamış lastik, 1.6 ton motor yağı dediğimiz madeni atık yağ, toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Daha önceleri çöpten ambalaj atıkları toplayarak geçimini sağlayan atık toplayıcılarını sıfır atık sistemimize dahil edip belgelendirme çalışması başlattık. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz ile birlikte, site ve konutlarda ruhsat aşamasında sıfır atık toplama sistemini kurmaları yönünde yetkimiz dahilinde çalışmalar başlattık. Şehrimizde çevre bilincini geliştirmek amacıyla okullarımızda iklim değişikliği, sıfır atık, çevre kirliliği ve enerji tasarrufu konularında kademeli olarak 4 bin 500 öğrenciye uygulamalı eğitimler verdik. 2023 yılında 26 bin öğrencimize ulaşmayı hedefliyoruz. Bu konuda, Çevre Haftasında ve özel günlerde farkındalık amaçlı ödüllü yarışmalar ve programlar düzenlemekteyiz. Bu eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla amacımız, çevreye duyarlı, bilinçli, sıfır atık kültürünü yaşam biçimi haline getirerek doğaya karşı sorumluluk bilinci içerisinde olan doğal kaynaklarımıza ve ülkemize sahip çıkacak bir nesil bırakmak. 2023 yılında topladığımız bu tüm atıkların miktarını artırmayı ve sıfır atık getirme merkezi projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erdem Yuva, ilçede haftanın 6 günü kurulan pazarların ardından oluşan çevre kirliliğine dikkat çekerek pazarcılara önemli bir çağrıda bulundu. Pazarcı esnafından pazar yerlerinin temiz tutulması konusunda daha duyarlı davranmalarını isteyen Yuva, çevremizi temiz tutmak, atıklarımıza sahip çıkmak tüm vatandaşların olduğunu gibi pazarcı esnafının da sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Fatsa Belediyesi, ilçede etkili olan kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirgemek için tüm ekipleriyle seferber oldu. Karla mücadele ekipleri 7/24 mesai esaslı ulaşımda aksamaya izin vermedi.
Ekiplerimiz, şehrin dört bir tarafında karla mücadelesini sürdürüyor. Dün gece yarısından itibaren ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sonrası Fatsa Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi koordineli olarak tüm ekipleriyle harekete geçti.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla ilçe merkezi ve kırsalda bulunan tüm okullara günün anısına yaş pasta sürprizi yaptı.
Fatsa Belediyesi’nden Yoğun Çalışma Mesaisi: Mahallelerde İyileştirme ve İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Fatsa Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında önemli sorunlardan biri olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. İlçedeki tüm mahalle muhtarlıklarına ULV (Ultra Low Volume) cihazlarının dağıtılmasının ardından, özellikle kışlak bölgelerde zararlıya karşı ilaçlama faaliyetleri hız kazandı.
Atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık miktarının azaltılması, kaynakları israf ederek kullanılmasını önlemek amacıyla çalışmalarını sürdüren Fatsa Belediyesi 12 Mobil Atık Getirme Merkezi olmak üzere 100 Adet Mavi Geri Dönüşüm Kumbarasını daha dağıtıma çıkardı.
Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, hava koşullarını da avantaja çevirerek şehir genelinde yürüttükleri çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Vatandaşların daha temiz, düzenli ve estetik bir çevrede yaşamaları adına büyük bir titizlikle hareket eden ekipler, birçok noktada eş zamanlı olarak peyzaj ve temizlik faaliyetleri gerçekleştiriyor.
Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Ordu Tanıtım Günleri, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Dernekler Federasyonu'nun (ORDEF) koordinesinde İstanbul'da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Fatsa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Ekipleri ilçe genelinde bakım onarım çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler Fatsa’nın her bir köşesinde ihtiyaç ve eksiklikleri gidermek adına dört bir koldan yoğun bir tempoyla çalışıyor.