Fatsa Belediyesi, Fatsa Ziraat Odası, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kabakdağı Derneğini kapsayan Organize Yaşam Bölgesi tarafından 4.Tohum Takas Şenliği düzenlendi. Kabakdağı Mahallesi meydanında düzenlenen 4.Tohum Takas Şenliği yoğun ilgi gördü.
4.Tohum Takas Şenliğine Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Çamaş Belediye Başkanı Leyla Çıtır, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi Perşembe Ziraat odası Başkanı Arslan Soydan, Fatsa İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, İlçe Emniyet Müdürü Ferda Yılmaz, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tohum takas şenliğinin konuşmalar bölümünde sırasıyla Dernek Başkanı Cemal Yücebaş, Organize Yaşam Bölgesi Kurucusu Güven Özel, Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi Perşembe Ziraat odası Başkanı Arslan Soydan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ve ilçe Kaymakamı Avni Kula tohum takas şenliği ile ilgili konuşmalar gerçekleştirdiler.
“YERLİ TOHUMU GELECEĞİ TAŞIYARAK SAĞLIKLI VE ZENGİN YARINLAR BIRAKMAK İSTİYORUZ”
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Tohum takas şenliğinin dördüncüsünü düzenledik. Bu zamana kadar yapmış olduğumuzdan daha fazla katılım olduğunu gördük. İnsanların tohumlara ve geçmişindeki yaşamış olduğu şeyleri gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ettiğimiz bir uğraştır. Bununla ilgili de çevrede bu bölgede yaşayan insanlarımızın çevre köylerden gelen tohumlarla kendi köylerindeki tohumların takas ettirerek yapmış olunan bir etkinliktir.” dedi.
"GELECEK NESİLLERE BIRAKACAK OLDUĞUMUZ ÖNEMLİ BİR DEĞER"
Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan bu yana nesilden nesile aktarılan tohumlar çiftçi eliyle sürekli geliştirilmiştir diyen Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “Bu coğrafya ve topraklarda, kendi emeğimiz ve çabamızla, yüzyıllardır bu topraklarda yetiştirilmiş yerel tohumlarımız nesilden nesile taşınıp, bugüne gelmiş, bundan sonra da geleceğe taşınacaktır. Ata tohumlarını geleceğe aktarma çabamıza destek veren herkese teşekkür ediyor, geleceğe attığımız bu tohumların bereketle, sevgiyle, bollukla yeşermesini diliyorum. İnşallah ilerleyen zamanda bu güzel etkinliğin bu güzel şenliğin festivale dönüştüğünü hep beraber buralarda görürüz” dedi.
Fatsa Belediyesi tarafından yapımı devam eden ve ilçenin sosyal yaşamına değer katması hedeflenen Çerkezler Tepesi Mesire Alanı Projesi’nde çalışmalar hız kazandı. Proje kapsamında birçok farklı alanda ilerleme kaydedilirken, çalışmaların kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
Fatsa’da fındık zararlısı kahverengi kokarcaya karşı yürütülen mücadelede ilk etap sona eriyor.
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, İklim Değişikliği ve çevre bilincini artırmak amacıyla ilkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik bilgilendirici bir eğitim düzenledi. Eğitimde, İklim Değişikliğinin etkileri , sıfır atık uygulamalarının önemi, geri dönüşümün çevreye katkıları ve günlük yaşamda atıkların nasıl azaltılabileceği konusunda öğrenciler bilgilendirildi.
Fatsa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, 2025 yılına hızlı bir başlangıç yaparak asfalt tamiri çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İlçe genelinde ulaşım kalitesini artırmak ve vatandaşların daha konforlu bir yol deneyimi yaşamalarını sağlamak amacıyla başlatılan çalışmalar, mahalle ve sokak bazında yoğun bir tempoyla sürdürülüyor.
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından organize edilen projede, atık tekstil ürünlerinin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla önemli bir çalışma yürütülüyor. Müdürlük, ilçe genelinde yerleştirdiği 106 tekstil kumbarası aracılığıyla aylık ortalama 7 ton tekstil atığı topluyor. Bir yıl içerisinde toplanan tekstil atığı miktarı ise 85 tona ulaştı.
Fatsa Belediyesi İşletme Müdürlüğüne bağlı Kent Mobilyaları Üretim Atölyesi 2024 yılında büyük bir üretim başarısı göstererek hem belediyenin hem de kentin ihtiyaçlarına yönelik birçok önemli projeye imza attı. Atölye Şefi Mükremin Akalp ve ekibi yıl boyunca özverili çalışmalarıyla kent mobilyalarından iç mekan tasarımlarına, sosyal tesis projelerinden plaj düzenlemelerine kadar geniş bir yelpazede üretim gerçekleştirdi.
Fatsa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı inşaat birimi ekipleri, şehrin trafiğe kapalı caddelerinde bulunan deforme olmuş yaya yolu taşlarını yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşların güvenli ve rahat bir şekilde yürümelerininsağlamak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmalar, yoğun kullanım nedeniyle yıpranan taşların onarılması ve yer yer yenilenmesiyle devam ediyor.
Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, şehir genelindeki yeşil alanların düzenlenmesi ve bakımı için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar'ın öncülüğünde yürütülen bu çalışmalar, ilçenin doğal güzelliklerini koruma ve yeşil alanlarını artırma hedefiyle devam ediyor.
Fatsa Belediyesi, ilçenin kırsal mahallelerini modern yaşam standartlarına kavuşturmak için yoğun bir tempoyla çalışmalarına devam ediyor. Belediye ekipleri, altyapıdan üstyapıya, yol bakımından çevre düzenlemelerine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunarak mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Son olarak, Bolaman, Karşıyaka ve Güvercinlik mahallelerinde gerçekleştirilen çalışmalar büyük takdir topladı.
Fatsa, eğitim alanında önemli bir gelişmeye daha imza attı. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavları, artık Fatsa’da gerçekleştirilecek. Bu yenilikle birlikte, sadece Fatsa değil, çevredeki 6 ilçenin öğrencileri de sınav yolculuklarında yaşanan zorluklardan kurtulacak.