Fatsa Belediyesi Fatsa Ziraat Odası ve Fatsa Organize Yaşam Bölgesi tarafından ata tohumlarının yaşamasını ve geleceğe aktarılmasını sağlamak amacıyla 2.Tohum Takas Şenliği düzenlendi. Kabakdağı mahallesi meydanında düzenlenen 2.Tohum Takas Şenliğine Fatsa’nın yanı sıra farklı illerden de katılımlar oldu.
Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Cumhuriyet Başsavcısı Özcan Çabukoğlu, Adalet Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erdem Oğuz Özer, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Teğmen Yusuf Ünsal,TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AK Parti İlçe Başkanı İsa Yüksel, Ordu İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş, Muhtarlar Derneği Başkanı Naci Kızılkaya, Fatsa İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, çevre mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.
“BUGÜNLERİ HAYAL BİLE EDEMEZDİK”
Kabakdağı Düşünce Derneği Yöneticilerinden Turizmci Güven Özel, amaçlarının OYB (Organize Yaşam Bölgesi) olarak insanların kırsalda yaşamalarına devam etmelerini sağlamak olduğunu ifade ederek, “Biz faaliyetlerimize 20 yıl önce başladık. Şimdi geldiğimiz noktayı hayal bile edemezdik. Destek veren herkesten Allah Razı olsun.” dedi.
“YERLİ TOHUMU GELECEĞİ TAŞIYARAK SAĞLIKLI VE ZENGİN YARINLAR BIRAKMAK İSTİYORUZ”
Tarımsal üretim için üreticiye her türlü eğitim desteğinin verilmesi, bu desteklerinde artırılması gerektiğini belirten Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Bunun için yapılması gereken bilinçli ve daha fazla desteklenen tarım anlayışının hakim olması gerekiyor. Fatsa Ziraat Odası olarak yerli üretimi desteklemek Fatsa’nın bereketli topraklarına can vermek en büyük mirasımız olan yerli tohumu geleceği taşıyarak sağlıklı ve zengin yarınlar bırakmak istiyoruz. Yerel tohumlar bizim milli güvenliğimizdir. Bunun için Fatsa Ziraat Odası olarak çiftçi eğitim ve üretim merkezimizde Ata tohum serasını faaliyete geçirerek çiftçilerimizden gelen ata tohumlarını çoğaltıyoruz ve kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerimizi tespit ederek çiftçi eğitim ve üretim merkezimizde çoğaltıp üreticilerimiz ile buluşturuyoruz. İkincisini düzenlediğimiz tohum takas şenliğimizi her yıl tekrarlayarak ata tohumlarımızı gelecek nesillerimize taşımak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
“GELECEK NESİLLERE BIRAKACAK OLDUĞUMUZ ÖNEMLİ BİR DEĞER”
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise 2. AtaTohum Şenliğinde yaptığı konuşmada, “Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan bu yana nesilden nesile aktarılan tohumlar çiftçi eliyle sürekli geliştirilmiştir. Bu vesileyle bulunduğu yerin iklim ve arazi koşullarına çok iyi uyum sağlayan “yerel çeşitlerimiz” bizim tarımsal zenginliğimiz olmuştur. Bu coğrafya ve topraklarda, kendi emeğimiz ve çabamızla, yüzyıllardır bu topraklarda yetiştirilmiş yerel tohumlarımız nesilden nesile taşınıp, bugüne gelmiş, bundan sonra da geleceğe taşınacaktır. Tohum Takas Şenliğimiz dolayısıyla Ata tohumlarını geleceğe aktarma çabamıza destek veren herkese teşekkür ediyor; geleceğe attığımız bu tohumların bereketle, sevgiyle, bollukla yeşermesini diliyorum.
“YILLARCA MEYVELERİMİZİ KENDİMİZ EKİP DİKEREK BUGÜNLERE GELDİK”
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’ da konuşmasında, “Gerçekten burada çok önemli işler yapılıyor. Bu anlamda buradaki yöneticileri kutlamak gerekiyor. Bizler belli yaş grupları geriye dönüp baktığımızda yıllar önce fasulyelerimiz sebzelerimiz ve birçok ürünleri yıllarca kendi meyvelerimizi ekip dikerek bugünlere geldik. Burada ata tohumlarımızın gelişmesi için elimizde bulunanları bir başka çiftçimizle takas ederek bunu yaşatmalıyız çünkü ata tohumlarımız bizim sağlığımız için doğamızın sağlığı için her türlü gıdamızın daha sağlıklı olması için ata tohumlarımızı daima yaşatmalıyız.” dedi.
“TOHUM OLMADAN ÜRETİM OLMAZ”
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz programda yaptığı konuşmada, Dünya Toprak Gününde böyle bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Üreticilerimiz için olmazsa olmaz toprak, su ve tohum. Üretimimizin büyük bir kısmı topraktan. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor toprağımıza sahip çıkmazsak küresel iklim değişikliği ile beraber verim kaybının yaşanacağı göz önüne alındığında toprağın suyun ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlayabiliyoruz. Toprağımıza sahip çıkacağız aynı zamanda tohumlarımıza da sahip çıkacağız. Tohum olmadan üretim olmaz. Özellikle de ata tohumlarımıza sahip çıkacağız çünkü ata tohumlarımız bizim genetik zenginliğimizdir eğer biz ata tohumlarımıza sahip çıkmazsak bu genetik zenginliğimize sahip çıkmamış oluruz.” diye konuştu.
“ORGANİK GIDALARLA BESLENMEK GELECEK NESİLLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Programda son konuşmayı yapan Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ da, “Katılımın yoğun olmasına bakarsak insanlarımızın bu konuya önem verdiğini gösteriyor. Kabakdağı Düşünce Kulübü Organize Yaşam Bölgesi olarak konuya büyük bir önem veriyor. Kabakta bölgemiz için önemli bir değer, tarihi dokunun korunması için de güzel çalışmalar yapılıyor. Organik tarımın yapılması ve paralelinde turizm çalışmaları Organize Yaşam Bölgesi’nin çok daha iyi yerlere geleceğini gösteriyor. Organik gıdalarla beslendiğimiz zaman gelecek nesillerin çok daha sağlıklı olacağına inancımız tam, çalışmalarda bu yönde. Bu organizasyonda emeği geçen Belediye Başkanımıza, Ziraat Odası Başkanımıza ve İl Tarım Müdürlüğümüze, Güven Özel’e ve tüm ekibine hepsine çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Fatsa Belediyesi Gösteri Sanatları Atölyesi oyuncuları İlker Taze ve İbrahim Çapkın “Yerli Tohum” isimli parodileri ilgiyle izlendi. Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları ve katılımcılar çiftçilerin stantlarını gezerek hem tohumları incelediler hem de yöresel ürünler satın alarak çiftçilere destek oldular.
Fatsa’da Kahverengi Kokarca Zararlısı ile mücadele hız kesmeden devam ediyor. Fatsa Belediyesi tarafından mahalle muhtarlıklarına hibe edilen 120 adet ULV Cihazı ile (Ultra Low Wolume) kırsal mahallelerde evler, ahırlar, ambarlar ve serendiler Tarım Bakanlığı’ndan gönderilen ilaçlarla ilaçlanmaya başladı.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, istenmeyen kokuların oluşmaması için ilçe genelinde bulunan yeraltı ve yerüstü konteynerlerini düzenli olarak temizliyor.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erdem Yuva, ilçede haftanın 6 günü kurulan pazarların ardından oluşan çevre kirliliğine dikkat çekerek pazarcılara önemli bir çağrıda bulundu. Pazarcı esnafından pazar yerlerinin temiz tutulması konusunda daha duyarlı davranmalarını isteyen Yuva, çevremizi temiz tutmak, atıklarımıza sahip çıkmak tüm vatandaşların olduğunu gibi pazarcı esnafının da sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Fatsa Belediyesi, ilçede etkili olan kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirgemek için tüm ekipleriyle seferber oldu. Karla mücadele ekipleri 7/24 mesai esaslı ulaşımda aksamaya izin vermedi.
Ekiplerimiz, şehrin dört bir tarafında karla mücadelesini sürdürüyor. Dün gece yarısından itibaren ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sonrası Fatsa Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi koordineli olarak tüm ekipleriyle harekete geçti.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla ilçe merkezi ve kırsalda bulunan tüm okullara günün anısına yaş pasta sürprizi yaptı.
Fatsa Belediyesi’nden Yoğun Çalışma Mesaisi: Mahallelerde İyileştirme ve İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Fatsa Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında önemli sorunlardan biri olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. İlçedeki tüm mahalle muhtarlıklarına ULV (Ultra Low Volume) cihazlarının dağıtılmasının ardından, özellikle kışlak bölgelerde zararlıya karşı ilaçlama faaliyetleri hız kazandı.
Atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık miktarının azaltılması, kaynakları israf ederek kullanılmasını önlemek amacıyla çalışmalarını sürdüren Fatsa Belediyesi 12 Mobil Atık Getirme Merkezi olmak üzere 100 Adet Mavi Geri Dönüşüm Kumbarasını daha dağıtıma çıkardı.
Fatsa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, hava koşullarını da avantaja çevirerek şehir genelinde yürüttükleri çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Vatandaşların daha temiz, düzenli ve estetik bir çevrede yaşamaları adına büyük bir titizlikle hareket eden ekipler, birçok noktada eş zamanlı olarak peyzaj ve temizlik faaliyetleri gerçekleştiriyor.